Picture of the day

Chiliodling 2013

Februari 2013

Ett sätt att starta chilisäsongen kan vara att skörda frön från förra årets chilisar. Efter att ha startat en chiliklubb var det inte bara i mina krukor som frön skulle petas ner. En instruktion tillsammans med ett par nyskördade frön från en torkad Red Hot Odessa skickades ut till chiliklubbens medlemmar.

Förberedelser

Jag brukar hälla upp jorden som jag ska använda i till exempel en kastrull. Det blir lättare att rensa bort kvistar, rötter och andra klumpar samtidigt som man slipper den besvärliga påsen.

Pluggboxen är praktisk och tar liten plats. Den har automatisk bevattning och ett ventilerat lock så att det alltid är lagom fuktigt. De enda nackdelarna jag kommit på är att det får plats 49 frön (när plantorna vill flytta ur pluggboxen blir det 49 små krukor, sedan 49 större krukor...), det är bäst om plantorna mognar samtidigt eftersom det kan vara lite trixigt att bara ta hand om en delmängd.

Jag fyller upp hålen och trycker lite försiktigt i varje hål för att packa jorden lite lätt. För att hålla koll på vad som platnerats i varje hål har jag markerat raderna med siffror och bokstäver.

2013-03-03 Planteringsdag

Idag var det dags att plantera. I väntan på årets fröbeställning planterade jag några frön som jag hade kvar sedan förra året.

2013-03-09 Planteringsdag 2

De nya fröna kom några dagar efter beställningen, och delades ut till de medlemmar i Chiliklubben som varit med och beställt frön. I pluggboxen fylldes de resterande hålen med nya chilifrön (förutom en rad som fick bli med smultronfrön).

Totalt har 42 frön nu planterats. Förhoppnings kan fröna som kanske kommer upp tidigare stå ut tills alla frön har rotat sig och kan planteras om.

Nu är det bara att vänta...

2013-03-16 Bearbetning

Förra årets skörd hade nu legat och torkat tillräckligt länge, och det var dags att göra något med den. Efter lite poserande framför kameran gick de med på att bli pulveriserade och förvandlade till chilipulver.

Red Hot Odessa i torkad form.

VARNING! Chilisar är inga leksaker, varken i färskt eller torkat tillstånd. Om du hanterat färsk chili med bara händer är det ingen bra idé att sätta in kontaktlinser eller peta på andra känsliga ställen den dagen, oavsett hur många gånger du tvättat händerna. Att hantera pulveriserad chili kräver försiktiga rörelser och ett vindstilla rum. Hantera inte chilin direkt "på köksbordet", eftersom risken finns att du eller någon annan inte tänker på det dagen efter...

Det finns munskydd, handskar, skyddskräm (för händer) och glasögon av en anledning. Använd dessa vid behov!

Jag använder en stavmixer som även kan fungera som en mini-matberedare. Det tar inte lång stund för de två vassa knivarna som roterar i botten på behållaren att pulverisera de torkade chilibitarna. Det fungerar bäst att ddela chilin i grova bitar och fylla behållaren åtminstone till hälften (annars studsar bitarna bara runt).

Öppna inte behållaren direkt efter att du mixat klart, låt chiligasen falla till botten först. Öppna och hantera behållaren försiktigt. Om du gjort rätt blir du inte tårögd och börjar hosta...

Bild på själva pulvret kommet...

2013-03-17 Fjorton dagar senare

Idag tittade de första chilisarna upp. Inte helt oväntat så var det frön från den första planteringsdagen som tittade upp först. Speed Ball, tätt följt av Habanero Umbaen dag senare. Från den andra planteringsdagen var Speed Ball återigen snabbast, tätt följd av Red Hot Odessa som kom upp en dag efter.

Speed Ball var snabbast och behövde 10 dagar för att gro.

Groningstiden varierar från sort till sort det finns och det finns inga generella regler. Vissa vildarter och chinense sorter är ofta lite trögare.

2013-03-31 Den första omplanteringen

När chilisarna väl tittat upp växer de ur pluggboxen rätt snabbt. Det är lättast att hantera de små plantorna om de är lite torra, så att jorden håller ihop och de små rötterna inte skadas.

Eftersom växutrymmet i pluggboxen är så begränsat blir nästa krukstorlek inte så stor. Jag gjorde markeringspinnar av grillspett markerade med frönas ursprungliga koordinater från pluggboxen. Med hjälp av markörerna är det smidigt att hålla kolla på plantorna under hela uppväxten.

Den första tiden är det inte helt lätt att se skilnad på de olika sorterna. När de vuxit till sig kommer de olika sorterna att särskilja sig med olika fäger och former på bladen, vita eller lila blommor och varierande växtformer.

2013-04-20 Den sista första omplanteringen

Ganska många dagar senare var det dags för att plantera om de resterande plantorna från pluggboxen. Det gick trots allt ganska bra att genomföra två omplanteringar, men borde inte fröna grott bättre? Så här i efterhand tror jag att stora variationer i temperatur och fuktighet låg bakom de tröga groddningarna av vissa frön. Nästa år ska jag driva upp fröna i små krukor istället - för att få en större jordvolym som borde vara lättare att hålla jämnfuktig. Dessutom ska jag ställa dem i ett fönster med morgonsol istället för stekande eftermiddagssol.

2013-04-22 Svar från Örtagården

Jag kunde inte släppa tankarna på vilka förutsättningar som är bäst för chilifröna och bestämde mig för att fråga någon som borde veta, Örtagården.

Vilken jord är bäst?
- Rosenjord är alltid bäst sammansatt och bäst komposterad.

Vilken temperatur ska man ha i jorden?
- 22-25 grader.

Belysning eller mörker?
- Det är bara plantorna som behöver ljus.

Något annat som gör att fröna gror snabbt och bra?
- Jämn fuktighet och jämn värme.

Hur djupt eller ytligt ska man sätta plantorna vid omplantering?
- Vissa sorter går bra att plantera djupt, medan andra stannar upp vid djup plantering. Det är oftast storvuxna snabbväxande sorter som går bra att sätta djupt.

Hur många omplanteringar kan rekommenderas?
- Vi planterar om i två steg.

Vad är det som gör att plantorna kan vissna eller till och med tappa sina hjärteblad efter en omplantering?
- Oftast beror det på skadade rötter.

Tack för era svar! (=

2013-05-20 Växthuset får ett praktiskt ansiktslyft

Det är kanske pretantiöst att kalla det för växthus, men det gör jag i alla fall. Tidigare hade jag en enkel (och fullt fungerande) stomme som jag satt ihop av VP-rör, 90-gradersböjar och stripes. Med lite hjälp klarade det av de kubikmeter med regn som vi fick förra sommaren, men det kändes ändå som att det var ett bra tillfälle att bygga något lite snyggare och mer stabilt.

Taket är stabilt och går lätt att lyfta av helt eller delvis. Väggarna går att rulla upp eller helt enkelt lägga på taket. Jag har använt mig av kraftig UV-beständig byggplast, som jag vet håller för väder och vind i flera år, och skulle den gå sönder är den enkel och billig att byta ut.

... det fattas nog något här ...

2013-08-19 Bildsamling!

Bilderna är inte i datumordning. Ligger lite efter med dokumenterandet (som vanligt), får se om jag kan sortera upp dem någon dag.

Det blev lite trångt i växthuset, men de verkar hålla sams och trivas rätt bra ändå. En korsspindel av ännu obestämd art har snappat åt sig ett litet flugfä. På den sista bilden går det att se att växtligheten är rätt stor även på framsidan...

(Hade inte tid att kolla pinnarna, så jag gissar lite så länge) Blue Christmas, Monkeyface, Habanero(?) och Czechoslovakian Black.

Blommor, chilisar och en biliknande insekt som jobbar för fullt.

En utmärkande chili (Vi kan kalla den Olga) och flera fina former.

Några Odessor och en chili som ser ut att bli svart. Kan det bli ytterligare en Czechoslovakian tro?

Blue Christmas är verkligen färgsprakande, och Habaneroblomman ser ut som en liten sol.

Fler bilder från den heta stämningen i växthuset.